HISTORIA

Aili Ikonen

Aili Ikonen

Suomen tämän hetken ykkösjazzlaulajaksi tituleerattu Aili Ikonen on monipuolinen laulaja ja lauluntekijä. Hänen kolmas sooloalbumi Suru ei oo suora viiva julkaistiin syksyllä 2020, josta Helsingin Sanomat kirjoitti: ”Muusikkojen reagointi toisiinsa, inhimilliset soundit ja kauniit sanoitukset tekevät Suru ei oo suora viiva -levystä tämän syksyn lohtulevyn numero yksi.”

Valovoimaisen artistin ura sisältää lukuisia albumeita, big band- produktioita, Ella Fitzgerald -tulkintoja ja jazziskelmiäkin. Maamme arvostetuimpiin esiintyjiin lukeutuva Ikonen on valloittanut kuulijoita ympäri maan herkällä mutta vahvalla tulkinnallaan. Ikonen esiintyy laaja-alaisesti aikamme huippuartistien kanssa. Häntä on kuultu lukuisten orkesterien kuten Radion Sinfoniaorkesterin, Umo Helsinki Jazz Orchestran, Turun Filharmonisen Orkesterin, Norrbotten Big Bandin, Tampere Filharmonian kuin Dallapénkin solistina. Ikosen laulua ja musiikkia on voinut kuulla myös kokoonpanoissa Kvalda, Hereä ja kolmesta laulavasta siskosta koostuva Ikosen Siskot. Ikonen tunnetaan nykyisin myös Rajaton-lauluyhtyeen uusimpana jäsenenäLevyttävänä artistina Aili Ikonen on toiminut vuodesta 2004 alkaen. Diskografia sisältää muun muassa kolme sooloalbumia Suru ei oo suora viiva, Piirrä minut ja Laulan, Hereän Emma-ehdokkaanakin vuonna 2016 kilvoitelleen Veden värit -levyn, suomalaisen jazziskelmän ytimeen pureutuvan Jazzbasillin yhdessä HERD-jazztrion kanssa sekä Ella Fitzgeraldille omistetun albumin Aili Ikonen & Tribute to Ella.

Keväällä 2019 yhdessä Jukka Perko Avaran kanssa julkaistu albumi Laulu keskeneräinen pureutui 60-luvun lauluntekijyyteen Hectorin suomenkielisin uusin käännöksin. Ikosen pitkäikäisin jazzyhtye Kvalda voitti vuonna 2004 pohjoismaiden välisen Young Nordic Jazz Comets- kilpailun ja on julkaissut kolme pitkäsoittoa.

https://youtu.be/lvU31bWnnMw

  • Laulu: Aili Ikonen
  • Trumpetti: Janne Toivonen
  • Saksofonit: William Suvanne
  • Piano: Tuomas J. Turunen
  • Basso: Mikko Pellinen
  • Rummut: Mikko Arlin

Laitilan WirvoitusjuomatehdasLähitapiolaLounaisrannikon Osuuspankki VSVVahterusJS Group